Op 31 maart was het eindelijk zover. De bovenkamer had zich dit jaar opgegeven voor de Paas Challenge van JOP.

Live verslag van onze verslaggever ter plaatse….. U zult uw ogen en oren niet geloven wat er zich in de paasnacht afspeelde in onze eigen stad. Lees maar snel verder….

We zouden eerst met zijn allen naar de doop van Senne gaan in de paasnachtdienst en daarna meteen door naar de jeugdruimte om te starten met de Paas Challenge…..

De paasnachtdienst was erg mooi en het was fantastisch om daar met zoveel leden van de bovenkamer bij aanwezig te zijn. Terwijl Senne de felicitaties voor de doop in ontvangst nam, gingen de jongeren van de kerk alvast naar de jeugdruimte. Daar startten we met een eenvoudige maaltijd van fruit, noten, brood, olie en olijven. Het was een ontspannen en gemoedelijke maaltijd en het deed een beetje denken aan het laatste avondmaal. Er werden geheime kaarten uitgedeeld met Petrus, Johannes en Judas. Deze kaart moest geheim blijven, dus niemand mocht weten bij welke groep je hoorde… Wie waren Petrus, Johannes en Judas??

Paaschallengerf1

 

Toen iedereen zich ontspande en het zich gemakkelijk maakte, gebeurde er iets onverwachts…..Er verscheen een heel dreigend filmpje dat we ontdekt waren en direct moesten vluchten. De jongeren kregen coördinaten mee van een onbekend adres. De politie was naar ze op zoek en ze mochten onderweg niet gezien worden door de leiding. Vervolgens begon er een klok af te tellen van vijf minuten. Er ontstond paniek onder de jongeren, wat nu, moeten we weg of niet…. Is het een grap. Toen ze door hadden dat het geen grap was, vluchtten ze de kerk uit.Toen iedereen zich ontspande en het zich gemakkelijk maakte, gebeurde er iets onverwachts…..Er verscheen een heel dreigend filmpje dat we ontdekt waren en direct moesten vluchten. De jongeren kregen coördinaten mee van een onbekend adres. De politie was naar ze op zoek en ze mochten onderweg niet gezien worden door de leiding. Vervolgens begon er een klok af te tellen van vijf minuten. Er ontstond paniek onder de jongeren, wat nu, moeten we weg of niet…. Is het een grap. Toen ze door hadden dat het geen grap was, vluchtten ze de kerk uit.
De route leidde naar een woonhuis in Purmerend Overwhere. De jongeren waren er ongezien en binnen de tijd aangekomen. Dat leverde voor de Petrussen en Johannessen maar liefst vier punten op. Helaas hadden de Judassen geen punten. Zij kregen strafpunten voor het ongezien bereiken van de locatie. Op de locatie waren Kajafas, Herodus en Pilatus aanwezig. Zij gingen de jongeren “verhoren” aan de hand van een filmpje. Dit leverde hele goede gesprekken op. We werden enorm verwend met chips en drinken. Na een uur moesten we weer verder, maar het was lastig om ons los te rukken uit de gezellige en warme huiskamer. Floral, Neeltje en Marjolein, hartelijk dank voor jullie warme welkom.

 

Paaschallengerf2

 

Het was inmiddels één uur en de jongeren hadden een nieuwe geheime locatie doorgekregen. Het doel was een locatie onder de A7 ter hoogte van de Zuid Oost Beemster. Een paar honderd meter verwijderd van de bewoonde wereld. Helaas (behalve voor Judas) waren de jongeren onderweg gespot en kregen ze strafpunten. Op de locatie was weer een filmpje en een raadsel. De opdracht “Zilver” bestond uit het achterhalen van een raadsel door vragen te stellen. De leiding mocht alleen met ja of nee antwoorden. Natuurlijk lukte het de jongeren om het raadsel binnen de tijd op te lossen, hoewel…. in de laatste minuten steeg de spanning tot een hoogtepunt.

 Paaschallengerf3

Paaschallengerf4De groep ging op weg naar de volgende geheime coördinaten voor het spel Escape Jeruzalem. Dit was een echte overlevingstocht. Er ontstond onenigheid in de groep over de te volgen route en de fiets van één van de deelnemers begaf het ergens in de hectiek. Maar gelukkig werd ook deze locatie gezamenlijk en ongezien bereikt

 

 

 

Paaschallengerf5

Paaschallengerf6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om kwart over twee, In de wachtruimte van station Weidevenne, werden de instructies voor Escape Jeruzalem uitgelegd. De groep kreeg enkele brieven en een kaart van Jeruzalem. De opdracht was ontsnappen uit de stad. Door goed naar elkaar te luisteren en samen te werken, slaagden de jongeren er wederom in om het raadsel op te lossen. Als beloning kregen zij de coördinaten voor de volgende locatie…..Onze eigen Taborkerk. Helaas viel de regen inmiddels met bakken uit de hemel, waardoor de rest van het programma binnen zou worden ingevuld.Om kwart over twee, In de wachtruimte van station Weidevenne, werden de instructies voor Escape Jeruzalem uitgelegd. De groep kreeg enkele brieven en een kaart van Jeruzalem. De opdracht was ontsnappen uit de stad. Door goed naar elkaar te luisteren en samen te werken, slaagden de jongeren er wederom in om het raadsel op te lossen. Als beloning kregen zij de coördinaten voor de volgende locatie…..Onze eigen Taborkerk. Helaas viel de regen inmiddels met bakken uit de hemel, waardoor de rest van het programma binnen zou worden ingevuld.

 

In de Taborkerk startten we met een geestverruimend cryptogram en daarna was het eindelijk tijd om kleur te bekennen. Er waren de hele avond al discussies over wie wie was en nu was het tijd om jezelf bloot te geven. Wie was Judas, wie Petrus en wie Johannes. De ene jongere had feilloos gevoel voor personages, de andere had zijn medespelers gewetenloos uit zitten horen. Een ander had weer geen idee. De punten werden uitgedeeld en er was even tijd om te ontspannen. Het was inmiddels vier uur in de nacht.

 Paaschallengerf8Paaschallengerf7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De jongeren schrokken zich rot toen een schreeuwende man binnenliep. Iedereen werd gearresteerd, kreeg een blinddoek en werd meegenomen naar een donkere eenzame plek in de kerk. Ze kregen een brief van Jezus en moesten in afzondering hun hopen en lasten opschrijven. De één was snel klaar en de andere had veel tijd nodig. Eén Jongere koos voor beeld in plaats van tekst en tekende zijn hoop en lasten. Het was een ingrijpende activiteit, waarbij iedereen rust vond in de eenzaamheid en diep in zichzelf afdaalde. De brieven van hoop en lasten werden door de leiding in bijbehorende enveloppen gestopt en bewaard.

Paaschallengerf9  Paaschallengerf10  Paaschallengerf11

 

Jezus werd gemarteld aan het kruis. De weg naar Pasen is ook een weg van uithoudingsvermogen. In het spel Marteling werd het uithoudingsvermogen van de jongeren getest. Hoeveel kunnen zij aan als het lastig wordt? Iedere jongere moest 6 kilo water over een parcours vervoeren. De snelste tijd leverde de meeste punten op.

 

Paaschallengerf12

 Paaschallengerf13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het einde van de nacht en de Paas Challenge kwam in zicht. Het was tijd om het mysterie van Pasen te ontdekken. De jongeren gingen op zoek naar de schat. De groep die de schat als eerste vond, zou de winnaar worden van de Paas Challenge. Overal werd gezocht, maar de schat werd niet gevonden. En toen kwam de deceptie….. Het einde van de nacht en de Paas Challenge kwam in zicht. Het was tijd om het mysterie van Pasen te ontdekken. De jongeren gingen op zoek naar de schat. De groep die de schat als eerste vond, zou de winnaar worden van de Paas Challenge. Overal werd gezocht, maar de schat werd niet gevonden. En toen kwam de deceptie…..

We bereikten Golgotha. De schat was een leugen. Het Paasmysterie een illusie. Jezus is opgepakt, verhoord, gemarteld en gestorven. Alle hoop is verdwenen. Alle verdiende punten van de nacht…… Waardeloos!!”. De envelop van hoop mocht in de prullenbak, de lasten mee naar huis.

 

Dit bericht kwam hard aan bij de jongeren. Ze gooiden hun enveloppen van hoop in de prullenbak en we gingen gezamenlijk televisie kijken. Hoe ze het vonden?? wel leuk, maar het einde had wel wat anders gemogen. De verbijstering was tastbaar.

Was dit het nu? Tijdens het televisie kijken werd het licht buiten. Een nieuwe dag begon. Was er dan… misschien… toch nog hoop? Was dit het nu?Paaschallengerf14

Tijdens het televisie kijken werd het licht buiten. Een nieuwe dag begon. Was er dan… misschien… toch nog hoop? Het licht overwint het duister, de hoop overwint de wanhoop. Op de kast lagen nog een aantal enveloppen met lasten. De jongeren openden hun eigen envelop en vonden hun brief van hoop. De brieven waren verwisseld, de brief met de lasten zit in de prullenbak!! De opstanding is een feit!

We sloten de nacht af, samen met de gemeenteleden aan het Paasontbijt. Een overheerlijk Paasontbijt als beloning voor een nacht van spanning, verhoren, eenzaamheid, Marteling, Verbijstering, Opstanding en hoop. Dames, hartelijk dank voor het heerlijke ontbijt en jullie goede zorgen.

 

En jongeren van de kerk? Dit was zeker de laatste keer? De laatste keer? Volgende week weer!!! Dat is een beetje snel, maar we hopen dat JOP volgend jaar met een nieuwe Paas Challenge komt, want WIJ ZIJN ER KLAAR VOOR!!!

 

Wil je ook deel uitmaken van de jongerengroep van de kerk? Ben twaalf jaar of ouder? Kom dan een keertje kijken bij de bovenkamer. Elke vrijdagavond om 19:30, behalve in de schoolvakanties.